Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Derfor sætter kommune Microsoft Office på porten

Fredericia Kommune dropper Microsoft Office til kommunens 16 skoler. Se it-chef Per Toftdahls forklaring på beslutningen her.

Læs også:
Ny offentlig storkunde dropper Microsoft Office

Microsoft: Vores virtualiserings-licenser er attraktive

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Prisen på Microsofts Office-licenser var kardinalpunktet for, at Fredericia Kommune nu dropper den populære kontorpakke på kommunens 16 skoler.

It-chefen i Fredericia Kommune, Per Toftdahl, fortæller, at kommunen har købt 1.000 licenser til virtuelle desktops hos VMware, der løber op i omkring en million kroner over tre år, mens hardware-implementeringen til at trække de virtuelle desktops også runder en million kroner set over fem år.

Opsætningen gør, at 1.000 af kommunens 5.000 skoleelever kan være på deres virtuelle desktops på samme tid, og de kan også logge på systemet hjemmefra.

Og det er netop denne fleksibilitet, der kunne have kostet over en million kroner ekstra i Office-og Windows-licenser, hvis kommunen havde valgt at fortsætte med Microsofts software.

"Microsoft beregner sine licenser ud fra hvor mange elever, der kan tilgå systemet. Det tal kan jo hurtigt løbe op, når eleverne både skal kunne logge på i skolen og hjemmefra," fortæller Per Toftdahl til Computerworld.

Kunne have vist bedre tal

At tallet løber op, skyldes, at Microsofts licensregler for virtuelle desktops er udregnet per elev med tilgang til programmerne frem for eksempelvis VMware View-licens, der er opgjort efter et maksimalt antal samtidige brugere.
 
På den måde ville det koste ekstra, når op mod 80 procent af eleverne medbringer deres egen pc i skolen, eller loggede på computeren hjemmefra.

Per Toftdahl fortæller, at Microsoft på det seneste ellers har sænket sine licenspriser markant til uddannelsesinstitutioner for styresystemet Windows og kontorpakken Office, så taxametret tæller, efter hvor mange fuldtidsansatte lærere, der er på skolen.

Men den prisnedsættelse gælder dog ikke virtuelle desktops, selvom Microsoft med sin Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) selv har desktop virtualisering på menukortet.

"Hvis vi bare havde valgt at fortsætte med stationære pc'er på skolen, så havde vi kunnet vise nogle helt andre tal frem på bundlinjen, men vi vil gerne have, at eleverne kan logge på fra deres egne maskiner og hjemmefra," siger Per Toftdahl fra Fredericia Kommune.

Beholder Windows

Kommunens skoler beholder endnu Windows på sine computere.
"Når vi regner besparelsen fra licenser på de stationære computere sammen med prisen for at køre Windows nede i serverrummet (på de virtuelle desktops, red.), så er der ligevægt. Men den gik bare ikke med Microsofts kontorpakker," forklarer Per Toftdahl.

Kommunen går lige nu i overvejelser, om den skal køre én eller flere open source-kontorpakker på elevernes computere, som it-chef Per Toftdahl ikke forventer nævneværdige ekstra-omkostninger ved.

"Vi forventer ikke omkostninger, da der ikke er integrationer på skoleområdet," forklarer han.

Microsoft har i forbindelse med Region Hovedstadens nylige fyring af Microsoft Office fastholdt, at selskabet har attraktive priser på kundernes projekter med desktop virtualisering.

Læs også:
Ny offentlig storkunde dropper Microsoft Office

Microsoft: Vores virtualiserings-licenser er attraktive

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere