Justitsministeriet vil stramme overvågningsskruen et par takker mere.
Således er en arbejdsgruppe hos Justitsministeriet i gang med en anbefaling til Folketinget, der vil kræve, at alle personer på åbne internetforbindelser hos eksempelvis bibliotekerne og på caféens trådløse netværk, skal identificere sig med en personlig kode for overhovedet at kunne komme på nettet.
Ideen er, at politiet eller Politiets Efterretnings-tjeneste med data fra åbne netforbindelser vil kunne efterforske terror mere effektivt, når ordensmagten kan se, hvem der er logget på det åbne net og ikke mindst, hvilke sites netbrugerne har været inde på, og hvem de kommunikerede med.
Det skriver Politiken.
Brug CPR eller SMS
Hvordan folk skal give sig til kende på de hidtil åbne, anonyme forbindelser er endnu uklart.
Arbejdsgruppen hos Justitsministeriet nævner forskellige muligheder som eksempelvis cpr-numre, elektronisk signatur eller sms-løsninger.
Kravet vil dog ifølge Politiken være, at en netbruger "ikke får adgang til internettet, før oplysningerne om den pågældendes identitet er registreret og verificeret".
Rammer også virksomheder
Også store og små virksomheder bliver ramt, hvis anbefalingen bliver til virkelighed.
For hvis en virksomhed ikke kan påvise, hvem der logger på netværket, hvilket lige præcis er tilfældet med biblioteker og net-cafeer, så skal brugerne give sig til kende med en personlig kode.
Formålet med tilkendegivelsen på de hidtil åbne netværk er i lighed med den allerede eksisterende del af logningsbekendtgørelsen, at brugernes data skal logges og gemmes i et år hos teleselskaberne, så ordensmagten kan få adgang til dem i forbindelse med terrorbekæmpelse.
Ifølge Politiken skriver arbejdsgruppen i sin anbefaling, at registreringen af brugerne på det åbne net kan lade sig gøre, uden at det vil medføre "en reel begrænsning i den almindelige adgang til internettet borgere for borgere og virksomheder".