Læs også:
Hård kritik: Lognings-rapport er noget makværk.
Computerworld News Service: Europa-Kommissionen mener i en ny rapport om EU's logningsdirektiv, at "opbevaret telekommunikations-data spiller en vigtig rolle i beskyttelsen af offentligheden mod skade forårsaget af alvorlig kriminalitet."
Det har dog i mange af EU's medlemslande vist sig besværligt at indføre det pågældende direktiv som lov.
Ligeledes har de deraf følgende lovgivningsmæssige forskelle fra land til land skabt vanskeligheder for service-leverandører i telekommunikationsbranchen.
Telekom-virksomhederne har ifølge direktivet pligt til at opbevare så meget data, at de uden videre kan identifice afsender, modtager, dato, tidspunkt og varighed, type, udstyr og - i tilfælde af mobiltelefoni - den fysiske position af udstyret.
Dette gælder for e-mail samt telefonopkald og sms. Disse data skal være tilgængelige for nationale politimyndigheder.
Ingen garantier
Men intet sted i teksten i logningsdirektivet garanteres det, at dataene opbevares, genfindes og anvendes i overensstemmelse med individets ret til privatliv og beskyttelse af personfølsomme oplysninger, lyder kritikken.
Resultatet er, at domstole i Tyskland, Tjekkiet og Rumænien har dømt implementeringen af direktivet i deres nationale lovgivning forfatningsstridigt.
Disse tre lande arbejder på nuværende tidspunkt på spørgsmålet om, hvorvidt de kan overholde direktivet uden at krænke deres borgeres ret til privatliv.
Østrig og Sverige har udsat direktivet
Også Østrig og Sverige har udsat implementeringen af direktivet og er blevet bragt for EU-Domstolen.
De østrigske myndigheder har for nylig udarbejdet et udkast til et regelsæt angående implementering af direktivet, men i sidste måned udsatte det svenske parlament, Riksdagen, sin afstemning om lovgivningsforslaget yderligere 12 måneder, hvilket førte til yderligere juridiske tiltag fra Europa-Kommissionen.
Den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse, Peter Hustinx, beskriver direktivet som "det mest indgribende redskab i privatlivets fred, der nogensinde er vedtaget af EU" og mange borgerrettigheds-grupper har kritiseret det.
"Europas borgere og Europas hårdt tilkæmpede troværdighed i forhold til forsvaret af individets grundlæggende rettigheder har betalt en dyr pris for dette direktiv både hvad angår reducerede rettigheder til privatlivets fred og hvad angår den kaotiske og lovløse behandling af persondata," siger Joe McNamee, der er advocacy coordinator for den digitale borgerrettigheds-organisation EDRi.
Adskillige EU-lande har ikke engang en proces på plads til sletning af dataene, når opbevaringsperioderne udløber, tilføjer han.
I 2010 blev den gennemsnitlige europæiske borgers trafik- og positions-data logget hvert sjette minut, oplyser EDRi.
Denne type data data skal ifølge direktivet opbevares af teleselskaberne i minimum seks måneder og i maksimalt to år, mens de juridiske procedurer for adgang til og anvendelsen af dataene varierer betydeligt landene imellem.
Læs også:
Hård kritik: Lognings-rapport er noget makværk.
Oversat af Thomas Bøndergaard