It-giganten Apple indrømmer, at der i 2010 var 91 børn under 16 år ansat i ti kinesiske fabrikker, som er benyttet af æbleselskabet til at samle iPhone, iPads og andre Apple-produkter.
Tallet lå på 11 børnearbejdere i 2009, da Apple gennemgik tilstanden på fabrikkerne.
Det fremgår af en ny rapport fra Apple selv, som beskriver forholdene hos selskabets underleverandører, skriver britiske The Telegraph.
"I de seneste år har kinesiske fabrikker i stigende grad benyttet sig af vikarbureauer og erhvervsskoler for at imødekomme efterspørgslen på arbejdskraft," skriver Apple i rapporten.
Selskabet angiver selv, at denne form for rekruttering fører til en større risiko for brug af falsk identifikation, og dermed bliver børn under 16 lukket ind til samlebåndene.
Bider i det sure æble
Nu vil Apple tilsyneladende gribe i egen barm og gøre noget for at udbedre arbejdsforholdene.
Efter selskabet fandt 42 børn under 16 på én fabrik opsagde Apple kontrakten med fabrikken, lyder det i rapporten fra Apple.
Æbleselskabet er det eneste af de store it-selskaber, der publicerer undersøgelser om arbejdsforholdene.
Samtidig angiver Apple ikke navne på firmaer eller fabrikker, så det er reelt umuligt at efterprøve selskabets egne undersøgelser.
Arbejder 60 timer om ugen
Selv om det naturligvis er langtfra alle Apple-fabriksarbejdere, der er under 16, står selskabet over for en del oprydningsarbejde på andre områder.
For Apple-undersøgelsen viser også, at flertallet af arbejderne på de i alt 127 fabrikker, som Apple undersøgte i 2010 mod 102 i 2009, arbejder meget mere, end de burde.
Omkring to tredjedele af arbejderne knokler således 60 timer om ugen for at samle iPhones og iPads uden fridage før efter syv arbejdsdage.
"76 fabrikker har oversigter, der viser, at arbejderne har brudt arbejdstidsbestemmelserne mere end halvdelen af tiden," skriver Apple i rapporten, hvor det også fremgår, at 137 arbejdere er blevet forgiftet af et kemikalie, der bruges til at rense skærmen på iPhone og iPad.
Apple er nu stoppet med at bruge det kemikalie, ligesom selskabet har sløjfet kontrakterne med tre underleverandører på grund af de hårde arbejdsforhold.
Sidste år kunne Apples direktør og stifter, Steve Jobs, notere en rekordomsætning på 109 milliarder dollar og en indtjening på 23 milliarder danske kroner.