Artikel top billede

(Foto: Sladjan Lukic/gratis /)

Guide: Så gode er de gratis antivirus-programmer

Kan gratis antivirusprogrammer beskytte dig ordentligt? Eller er det værd at betale for softwaren? Vi ser nærmere på fordelene - og faldgruberne - ved gratis og betalte antivirusprodukter.

Hvad er bedst: Gratis eller betalte antivirusprogrammer?


Læs også:

Stortest: Her er det bedste antivirus-program

Afhængig af hvem du spørger, så er det enten en god investering eller totalt spild af penge. Men i virkeligheden er ingen af delene helt nøjagtige. Der kan nævnes masser af gode grunde både til at betale for et antivirusprogram og til at vælge en gratisløsning.

Vi har bedt om hjælp hos sikkerhedstest-firmaet AV-Test til at finde ud af, hvad man får - eller ikke får - med de gratis produkter, og hvornår det giver mening at abonnere på en betalt løsning. 

Fire niveauer af produkter 
Der findes grundlæggende fire niveauer af antivirusprodukter: Gratisprogrammer, betalte programmer, pakker og "premium" pakker. I takt med at man bevæger sig op af stigen, får man typisk flere funktioner såsom beskyttelse mod identitetstyveri, firewall, forældrekontrol og værktøjer til optimering af systemydelsen.

Gratis antivirussoftware giver som regel kun et minimumsniveau af beskyttelse. De kan skanne efter malware og ofte også automatisk udføre planlagte skanninger.

Visse gratisprogrammer har yderligere funktioner såsom browsertilføjelser, der tjekker efter skadelige links, og eksempelvis Comodos gratis Internet Security Premium indeholder en firewall. Sådanne funktioner er dog oftest kun at finde i betalte programmer.

Nogle få gratisprogrammer tilbyder også adfærds-baseret detektion af malware, der kan opdage skadeligt software ud fra, hvordan den opfører sig på din pc - det er en rigtig god måde at beskytte sig mod helt nye udbrud af malware. Adfærds-baseret detektion er standard i betalte sikkerhedsløsninger.

De betalte antivirusprogrammer lægger sig mellem de mere basale gratisprogrammer og de funktionsrige sikkerhedspakker:

De tilbyder typisk en bredere vifte af sikkerhedsfunktioner (såsom forældrekontrol og beskyttelse mod identitetstyveri) og flere indstillingsmuligheder end gratisprogrammerne men har færre ekstrafunktioner end de store sikkerhedspakker, hvor hensigten er at tilbyde en komplet sikkerhedsløsning med alle de værktøjer, man kan få brug for.

Ingen support af gratis produkter


Læs også:

Stortest: Her er det bedste antivirus-program

En af de største ulemper ved gratisprodukterne er manglen på teknisk support. Mens de fleste virksomheder tilbyder deres betalende kunder en eller anden form for telefonsupport, må brugere af gratis antivirussoftware som regel klare sig selv.

Avast tilbyder dog mailsupport til brugerne af sin gratisløsning. De fleste andre stiller blot en videnbase eller et forum til rådighed, hvor brugerne kan finde hjælp til selvhjælp.

En anden afvejningsfaktor handler om, at de gratis antivirusprogrammer ofte indeholder reklamer for firmaets betalte løsninger. Avast Free Antivirus har et opgraderings-link i det øverste højre hjørne af hovedvinduet og Avira AntiVir Personal viser en reklame for Aviras betalte antivirussoftware.

Hvad så med opdatering af malware-signaturerne? De sikkerhedssoftware-firmaer, vi har talt med, fortæller, at de behandler deres gratis og betalte produkter ens, når det handler om opdatering af signaturerne, selv om der kan være forskelle under kølerhjelmen, hvilket eksempelvis er tilfældet med Pandas software.

Avast påpeger, at firmaets gratisprodukt er til den almindelige bruger, mens dets betalte program er til de mere avancerede brugere.

På den anden side er der en vis fleksibilitet ved de gratis produkter. Man kan for eksempel selv sammensætte en sikkerhedspakke ved at supplere et basalt antivirusprogram med nogle af de utallige gratis sikkerhedsværktøjer.

Her kunne man starte med Avast Free Antivirus, tilføje PCToolss Threatfire Free (der er rigtig god til at støtte detektionen af malware) og en af de mange tilgængelige gratis firewalls samt en link-skanner, og så har man pludselig sin helt egen sikkerhedspakke.

Denne tilgang kræver dog, at man ved, hvad man har med at gøre, og der kan lettere opstå problemer hen ad vejen.

Brugergrænsefladen

Brugergrænsefladerne i gratisprodukterne er ofte lige så gode (eller lige så dårlige) som i de betalte programmer fra samme firma. Avira og Avast bruger eksempelvis den samme grundlæggende grænseflade til deres gratis og betalte udgaver. Derudover inkluderer eller udelader de blot funktioner og indstillingsmuligheder efter behov.

Man skal dog være opmærksom på, at hverken den gratis eller betalte udgave af Panda Cloud Antivirus er en nedskaleret version af det betalte Panda Antivirus Pro, men faktisk et helt andet produkt med en anderledes brugergrænseflade og anderledes interne mekanismer.

Detektion og hastighed


Læs også:

Stortest: Her er det bedste antivirus-program

De fleste gratisprodukter, vi har testet, er næsten præcist lige gode til at opdage malware som de betalte programmer fra samme firma. Der var dog mindre forskelle at finde.

Det mest bemærkelsesværdige eksempel er Panda Cloud Antivirus: Det gratis Cloud Antivirus og Pandas betalte Antivirus Pro 2011 klarede sig stort set ens i forhold til test af signatur-baseret detektion, men Antivirus Pro klarede sig bedre, når det handlede om at blokere helt ny og ukendt malware.

(Panda har dog siden testen udgivet version 1.3 af Panda Cloud Antivirus, som ifølge firmaet bør forbedre programmets detektion af ny malware.)

Alt i alt var de betalte produkter en lille smule bedre til at opdage malware end de gratis udgaver af samme program. I de traditionelle signatur-baserede test fandt de betalte antivirusprogrammer 96,2 procent af malwaren. De gratis produkter opdagede til sammenligning 95,7 procent.

I detektionen af ukendt malware overså de gratis antivirusprogrammer 15,2 procent af malwaren, mens de betalte programmer kun overså 10,2 procent. Det var igen meget tæt løb, når det kom til at fjerne malware-inficeringerne, selvom de betalte programmer klarede sig en anelse bedre.

Alle de her testede produkter - både de gratis og de betalte - opdagede alle de test-inficeringer, vi udsatte dem for, men de betalte produkter var en smule bedre til at fjerne inficeringernes aktive komponenter med en gennemsnitlig succesrate på 74 procent.

Det samme gjaldt, da vi testede, hvor gode programmerne var til at fjerne både aktive og inaktive malware-komponenter: I 44 procent af tilfældene fjernede de betalte produkter samtlige malware-komponenter, mens gratisprogrammerne kun i 34 procent af tilfældene fjernede alle rester af en inficering.

Hastighed

Selv om man med de gratis antivirusprogrammer generelt mister lidt af effektiviteten mod malware, så vinder man dog på hastigheden.

De gratisprodukter, vi har testet, var gennemsnitligt hurtigere end de betalte produkter i ni ud af 12 hastighedstest. Igen var det kun en lille forskel - den største hastighedsforskel lå på omkring 10 procent.

Både de gratis og de betalte løsninger gjorde dog opstartstiden længere. En test-pc uden antivirussoftware startede op på gennemsnitligt 40 sekunder. Med gratis antivirussoftware installeret lå den gennemsnitlige opstartstid på 44 sekunder, mens den med betalt antivirussoftware installeret steg til 46 sekunder.

Det er svært at sætte fingeren på den præcise årsag til denne forskel, men igen er forskellen også her så lille, at den grundlæggende er uvæsentlig for bedømmelsen.

Testene af skanningshastighederne giver et broget billede. I skanningstestene var de betalte programmer en smule hurtigere. De skannede 4,5 gigabyte testfiler på gennemsnitligt to minutter og 25 sekunder, mens de gratis programmer fuldførte samme test på gennemsnitligt to minutter og 44 sekunder.

De gratis og betalte programmer klarede sig stort set ens, når det kom til test af hastighederne i realtidsbeskyttelsen, som viser, hvor hurtigt softwaren kan skanne filer for malware, når de åbnes fra eller gemmes på harddisken.

Gratisprogrammernes realtidsbeskyttelse skannede de samme 4,5 gigabyte testfiler på gennemsnitligt fire minutter og 50 sekunder, mens de betalte programmer fuldførte testen otte sekunder senere.

Hvad er bedst for dig?


Læs også:

Stortest: Her er det bedste antivirus-program

I lyset af hvor tæt løb der er mellem de to produktklasser i forhold til hastighed og effektivitet, så lægger vi i bedømmelsen størst vægt på funktioner og kundesupport.

Med få undtagelser er der bedre kundesupport og mere fyldestgørende sikkerhedsfunktionalitet at finde i de betalte produkter, men hvis man er villig til at klare sig uden, så kan det bestemt godt betale sig at vælge et gratis antivirusprogram.

Og hvilke gratis og betalte antivirusprogrammer er så bedst for netop dig?

Avast Free Antivirus ligger i toppen blandt de gratis produkter på grund af dets generelt stærke detektion af malware, dets gode design og lave forbrug af systemressourcer. Avira AntiVir Personal indtager andenpladsen med sin solide malware-detektion, selv om dets brugergrænseflade er klodset.

Norton Antivirus fører i feltet for de betalte produkter på grund af dets fremragende detektion af malware, det virkelig veldesignede brugergrænseflade og dets meget omfattende sæt af funktioner, der inkluderer analyse af fil-omdømme, en cloud-baseret skanner (som hjælper til at identificere ny malware hurtigere) samt værktøjer til optimering af systemydelsen.

BitDefender Antivirus Pro 2011 lander på en tæt andenplads på grund af dets stærke evner til at fjerne malware. Kun lave skanningshastigheder og visse problemer i brugergrænsefladen gør, at det ikke bliver til en førsteplads.

Du kan få en oversigt over testens fem bedste gratis og fem bedste betalte antivirusprodukter på PC Worlds amerikanske søstermedie. Herunder finder du vores opsummering af testens bedste gratis og bedste betalte antivirusprogram.

Det bedste gratis antivirusprogram


Læs også:

Stortest: Her er det bedste antivirus-program

Avast Free Antivirus kombinerer en generelt god detektion af malware med hastighed og en godt designet brugergrænseflade. Vi syntes godt om den lette installationsproces, lækre brugergrænseflade og minimale påvirkning af systemydelsen.

I testene for traditionel signatur-baseret malware opdagede Avast Free Antivirus 94,8 procent, hvilket hverken er udpræget godt eller dårligt. Programmet var også rimeligt men ikke enestående god til at opdage ukendt malware: Det blokerede fuldstændigt 76 procent af truslerne (hvilket er lige over gennemsnittet) og blokerede delvist fire procent af truslerne.

Avast Free Antivirus lavede ingen falske positiver og var således den eneste af de testede gratisprodukter, der ikke fejlagtigt identificerede en eneste "sikker" fil som malware.

Avast Free Antivirus var også god til at rense test-pc'en for inficeringer: Det fjernede alle aktive komponenter af malware-inficeringerne i 80 procent af tilfældene, hvilket var toppræstationen blandt de gratisproduktioner, vi her undersøgte.

Også skanningshastighederne var gode. Dets skanningshastighed på 90 sekunder gav en tæt andenplads på dette område i forhold til Avira AntiVir Personal, der klarede testen på 87 sekunder. Og Avast Free Antivirus fuldførte testen af realtidsskanning på tre minutter og 40 sekunder, hvilket var toppræstationen blandt de gratis produkter.

Det bedste betalte antivirusprogram


Læs også:

Stortest: Her er det bedste antivirus-program

Norton Antivirus 2011 (der i dansk version koster 499 kroner for et årsabonnement, der dækker tre pc'er) fører i feltet af de betalte antivirusprogrammer i 2011. Det er rigtig god til at opdage og fjerne malware og har en veldesignet brugergrænseflade, mens dets hastighed dog kun er middelmådig.

Det er ingen sag at installere Norton Antivirus 2011. Den veltilrettelagte installationsproces kræver blot, at man klikker sig gennem to skærme, før installationen går i gang.

Norton Antivirus har en lækker og poleret brugergrænseflade: Hovedskærmen viser indstillinger af de forskellige beskyttelsesfunktioner, som man kan slå til eller fra, samt et kort over den globale datakriminalitet fra de sidste 24 timer.

Når det kommer til detektion og fjernelse af malware, var det generelt stærke præstationer fra Norton Antivirus. Programmet opdagede i vores test 98,7 procent af traditionel signatur-baseret malware. Det er over middel, men stadig under Panda Antivirus Pro 2011, som opdagede 99,8 procent.

Norton var også fremragende til at blokere ukendte trusler i realtid: Programmet blokerede fuldstændigt 24 ud af 25 trusler, men overså til gengæld fuldstændigt den sidste. Det lykkedes programmet at fjerne alle aktive komponenter i 80 procent af test-inficeringerne, og det var i stand til at fjerne alle rester af en inficering i 60 procent af tilfældene. Begge resultater er bedre end gennemsnittet.

Norton klarede sig også nogenlunde i hastighedstestene, men det var ikke enestående resultater. Programmet fuldførte testen af dets realtidsbeskyttelse af 4,5 gigabyte testfiler på fire minutter og 32 sekunder.

Norton er således hurtigere end gennemsnittet på fire minutter og 59 sekunder men langsommere end det hurtigste produkt, som fuldførte denne test på fire minutter og 35 sekunder. Dets skanningshastighed på to minutter og et sekund er også bedre end gennemsnittet, men også her ligger Norton bag det bedst præsterende program med godt 30 sekunder.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Stortest: Her er det bedste antivirus-program

Download: De fem bedste gratis antivirus-pakker

Test: Her er den bedste antivirus!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere