Computerworld News Service: Googles vanskeligheder ved at drive sin søgemaskine i Kina forværredes, da en højtstående kinesisk embedsmand søgte efter sig selv på Google og fik "resultater, der var kritiske overfor ham," beskriver en ny diplomatisk indberetning, lækket af WikiLeaks.
Dette medlem af Kinas øverste regeringsapparat konkluderede, at Googles søgemaskine på Google.com var ulovlig, efter han opdagede, at websitet leverede ucensurerede søgeresultater.
Fjern linket - or else
Oplysningerne kommer fra en unavngiven kilde i et lækket dokument, der er dateret til maj 2009.
Denne embedsmand krævede derefter, at søgegiganten fjernede linket til Google.com fra virksomhedens censurerede kinesiske søgemaskine på Google.cn.
Navnet på denne embedsmand er censureret i den lækkede diplomatiske indberetning.
Men ifølge en artikel i New York Times er den pågældende embedsmand Li Changchun, der er medlem af den stående komité i politbureauet for det kinesiske kommunistparti.
Li anses for at være Kinas propagandachef.
Hackerangreb
En anden diplomatisk indberetning, lækket af WikiLeaks, peger også på Li som netop den embedsmand, der havde ansvaret for hackerangrebet i december 2009 mod Googles computersystemer, rapporterer New York Times.
Dette læk sker flere måneder efter, Google besluttede at trække en del af sine forretninger ud af landet.
I marts offentliggjorde Google, at virksomheden ville stoppe med at censurere sine søgeresultater i Kina, hvilket ellers var et krav fra den kinesiske regering.
Nu omdirigerer virksomhedens website på Google.cn simpelthen brugerne til Googles søgemaskine i Hong Kong, som leverer ufiltrerede søgeresultater.
Den kinesiske regering censurerer dog fortsat søgninger fra siden.
Ville tvinge Google
Den nyligt lækkede indberetning sammen med en anden, der er dateret til juli 2009, hævder, at den kinesiske regering gentagne gange forsøgte at tvinge Google til at overholde dens krav om internet-censur.
Fra 2007 til 2009 modtog Google ifølge disse læk adskillige henstillinger om at fjerne linket til Google.com fra Google.cn-siden.
Oversat af Thomas Bøndergaard