Artikel top billede

Elselskab på kant med loven i fiber-sag

Et bornholmsk fiberprojekt står til at få indtægter fra et kommunalt elselskab, som går uden om udbudsreglerne, vurderer ekspert i udbudsret.

Læs også: Bornholmer-formand afviser urent trav i fiber-sag

Et bornholmsk elværk balancerer på kant med loven om udbud i en sag om fibernet.

Sådan lyder det fra advokat og partner i advokathuset Delacour Dania, Peter Lund Meyer, der er ekspert i udbudsret og forfatter til bogen EU's udbudsregler. 
 
Virksomheden Bornholms Fibernet er netop blevet indstillet af Bornholms Vækstforum til at få statsstøtte til et fiberprojekt, der skal etableres på den vestlige del af Bornholm.
 
Det lokale og kommunalt-ejede elselskab Østkraft er i ansøgningen angivet som partner i projektet, og elselskabet indikerer, at det ønsker at blive kunde på nettet.
 
I ansøgningen står der blandt andet:
 
"Østkraft Holding A/S deltager som netværkspartner pga. selskabets interesse i fibernet. Østkraft planlægger at anvende det etablerede net i forbindelse med netstyring og som led i smartgrid demonstrationsprojekter. Østkraft har desuden egen erfaring i etablering af fibernet." 

"Hele ansøgningen forudsætter antageligt, at Østkraft laver et lovbrud," siger Peter Lund Meyer. 
  
Lovbruddet opstår, hvis den indstillede ansøgning om støtte til projektet bliver imødekommet, for så har Østkraft forpligtet sig som kunde igennem ansøgningen.
 
Afviser lovbrud
Bestyrelsesformand Knud Andersen fra Østkraft afviser dog, at der er gjort noget, som overtræder loven.

Østkraft har nemlig ikke underskrevet en lejeaftale, påpeger han.
 
Men Østkraft har så godt som underskrevet aftalen, når elselskabet optræder i ansøgningen, mener Peter Lund Meyer.
 
"De har allerede været med til at legitimere og forpligte sig under ansøgningen," siger advokaten. 
 
TDC har tidligere i en mail til Bornholms Vækstforum undret sig over, at Østkraft allerede har meldt sig som kunde på det ny fibernet uden at sende opgaven i udbud.

Det skete i de bemærkninger, som TDC sendte til Bornholms Vækstforum 11. oktober.
 
Peter Lund Meyer forklarer, at lejeaftaler ikke nødvendigvis behøver at være pligtige at sende i udbud, men det er det i dette tilfælde.
 
"Jeg er tilbøjelig til at være enig med TDC, fordi leje af bredbåndskabler må sidestilles med køb af kabler, og køb af løsøre er udbudspligt," siger advokaten.
 
Dermed mener han, at Østkraft er kommet på kant med lovgivningen omkring udbud. Samtidig vurderer han også, at Østkrafts aftale med Bornholms Fibernet kan være i strid med lovgivningen omkring statsstøtte, når opgaven ikke er sendt i udbud.
 
"Der er risiko for, at der indgås en aftale, der er over markedsniveau," fremhæver Peter Lund Meyer.
 
Han fortæller videre, at en markedsafprøvning - altså at sende det i udbud - kan dokumentere, hvorvidt der er tale om en overpris.
 
Østkraft ønsker fibernet
Elselskabet Østkraft er ejet af kommunen, og derfor må selskabet ikke etablere sin egen fiberinfrastruktur. Men ved at leje sig ind på Bornholms Fibernets nye net forsøger elselskabet at omgå lovgivningen, antyder TDC i sine bemærkninger til Bornholms Vækstforum.
 
"Når man læser ansøgningen til Vækstforum Bornholm får man det indtryk, at Østkraft ad omveje forsøger at få offentligt tilskud til at anlægge et fibernet, uanset selskabet er formelt forhindret heri både i forhold til Elforsyningsloven og kommunalfuldmagten," skriver TDC i bemærkningerne.
 
Peter Lund Meyer fortæller til Computerworld, at han får samme indtryk, når han læser den sagsfremstilling, som blev præsenteret for Bornholms Vækstforum 27. september, da Bornholms Fibernet ansøgte om at blive indstillet til offentlige midler. Her står der blandt andet:
 
"Østkraft ønsker også at være aktionær i Bornholms Fibernet ApS. På grund af begrænsninger i elforsyningsloven om kommunale elselskabers ret til at etablere fibernet til slutbrugere er det imidlertid ikke tilladt, at Østkraft er medejer af Bornholms Fibernet ApS. Skulle loven på et senere tidspunkt blive ændret, vil Østkraft undersøge mulighederne for at opnå medejerskab af Bornholms Fibernet ApS."
 
Sagen om et nyt fibernet på Bornholm har vakt en del debat, fordi TDC har ønsket projektet stoppet blandt andet med henvisning til, at det er konkurrenceforvridende at støtte nettet med offentlige midler, når TDC samtidig selv udbygger sin infrastruktur.

Læs også:
TDC forsøger at stoppe bornholmsk fiber-projekt

Bornholmer-formand afviser urent trav i fiber-sag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere