Interview: I dag har open source-folket samlet tropperne i DGI-byen til konferencen Open source-software i det offentlige.
Her skal der sættes fokus på de strategiske fordele, man kan opnå ved open source samt få gang i diskussionen om, hvordan det går med at sprede open source-løsninger i det offentlige.
Computerworld fangede formanden for Foreneningen for open source leverandører (OSL) for at få svar på, hvorfor open source-løsningerne ikke fylder mere i det offentlige kodelandskab.
Morten Kjærsgaard, du er formand for OSL i Danmark. Hvorfor går det så langsomt med at få open source-baserede løsninger i det offentlige?
"Det går langsommere, end vi havde håbet på, men der sker hele tiden noget. Det rolige tempo har dog den fordel, at vi udvikler løsningerne i et godt tempo og derved undgår fejl."
Fejl er vores største fjende. Vi må ikke fejle. Hvis vi gør det, får open source skylden, og det ville være et stort problem. Den modstander har den lukkede kildekode ikke. Det er der vist masser af praktiske eksempler på i udviklingen af offentlige it-systemer.
Derfor får vi også en kæmpe udfordring den dag et kæmpe open source-system skal udvikles. Men heldigvis har vi forberedt os godt."
Når man ser på talerlisten til konferencen, er flere af talerne gamle kendinge fra open source-miljøet, der taler til alle open source-konferencerne. Kan I ikke finde nye case-historier?
"Der er nu også en del nye talere i dag, men det er da korrekt, at eksempelvis Jens Kjellerup fra Lybgby-Taarbæk Kommune ofte benyttes.
Der er dog sket en markant udvikling i den gamle gardes status.
Tidligere var open source en legeplads, der lå uden for de almindelige arbejdsopgaver. Det forhold er skiftet. Personerne er måske de samme, men ambitionerne er i dag langt, langt højere. Gennem 10 år har disse folk opbygget fundamentet for at bruge open source-løsninger til den kommunale platform."
Men der skal vel også nye folk og ikke mindst virksomheder til, før der for alvor kan komme gang i innovationen?
Naturligvis. Det kommer der også. I OSL har vi godt tag i hovedstadsområdets open source-udviklere, men vi har i de seneste måneder været på charmeoffensiv uden for hovedstaden, og resultatet har været, at vi nu har kontakt til 60 nye open source-firmaer, som vi ikke kendte i forvejen. Det tolker jeg som et meget positivt tegn."
Har disse nye firmaer haft betydning for open source i det offentlige?
"Ja, det mener jeg. Open source-udviklingen kommer i øjeblikket nedefra, fordi de store leverandører ikke har været interesseret i at skabe hele open source-løsninger. Pengene er for gode i den lukkede kode.
Men kravene om at det offentlige skal spare penge, kan i den forbindelse blive en øjenåbner, der kan tvinge open source igennem. Og det mærker de små open source-firmaer allerede nu. Der bliver hyret mange folk i dette segment."
Hvordan vil open source-folket gøre sig mere synligt blandt beslutningstagerne?
"Det gør vi via konkrete løsninger og partnerskaber.
Vi arbejder efter sloganet: Don't tell it, show it. Det er i øjeblikket det våben, vi har. Men de kommunale besparelse kan blive en ny løftestang for open source-bevægelsen," fortæller Morten Kjærsgaard fra konferencen i DGI-byen.