Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan får du som nyuddannet fingre i et nyt job

Det kan som nyuddannet it-mand være svært at få foden inden for på jobmarkedet. Få nogle gode råd til, hvordan du gør.

Se Computerworlds store lønstatistik for den danske it-branche 2010.  
  
Usikre tider er ikke de bedste for nyuddannede. Det kan være svært at få foden inden for på arbejdsmarkedet, når arbejdsløsheden stiger, og der er flere erfarne kræfter, som er ledige.

"Det er en svær situation, når du er er fuldstændig grøn og skal ud og have din første joberfaring i konkurrence med folk, der har været i branchen i 20-30 år," forklarer ledelseskonsulent i Prosa, Michael Tøttrup.

Men selv om det kan være hårde odds, ser situationen dog ikke helt sort ud.

"Vi har selvfølgelig en rimelig høj dimittendledighed, men omvendt er det ikke katastrofalt. De unge kommer i arbejde. Det tager bare noget længere tid," siger Michael Tøttrup.
 
Som ung kan opgaven med at sælge sig selv være større, hvis du har en af de nyere og mere ukendte uddannelser.

"Hvis du er datalog, så kender folk det. Chefen har måske allerede nogle ansatte med den baggrund, eller måske er han det endda selv," siger Michael Tøttrup.
 
Ukendte uddannelser
"Hvis du derimod har en nyere uddannelse som for eksempel humanistisk informatik, så er det en helt anden opgave, du er på. Ikke fordi de nyere uddannelser er dårligere, men fordi de er mere ukendte," forklarer han.

Virksomhederne ser dog også på meget mere end bare, hvad for en uddannelse du har, og kompetencer ud over it er også mere end velkomne.

"Der er rigtig mange ting, som er gode at have med i bagagen. Selvfølgelig er det godt at have erfaring fra studiejobs for eksempel, men også erfaringer inden for alle mulige andre områder kan være meget efterspurgt," siger Michael Tøttrup.
 
En helhed
Det kunne være, at der var noget viden eller erfaring fra et andet fagområde, der kunne komme i spil.
 
Michael Tøttrup mener, at det er vigtigt, at de nyuddannede ser på sig selv som en helhed.

"Det kan være, at du tænker, at det ikke har noget med it at gøre. Men det kan have alt med it gøre. It bliver jo altid lavet med et formål for øje. Så du skal have blikket rettet ind på, hvad du har af viden, som kunne bruges i denne sammenhæng," siger han.

Selv om jobbet ikke lige kommer i første omgang, er det bare om at klø på.

"Det korte råd er: Bliv ved med at søge. Vær opsøgende og opmærksom hele tiden. Derudover er det godt at holde sig i gang fagligt. Det kan være at deltage i kurser, foredrag eller workshops," siger Michael Tøttrup.

Prosa og mange andre holder sådanne arrangementer for nyuddannede og ledige. At holde sig i gang fagligt er nemlig rigtig godt for cv'et, hvis der går nogle måneder, inden jobbet kommer.

"Bare det, at du kan skrive, at du har lavet noget fagligt i mellemtiden, viser interesse og nysgerrighed for faget," siger Michael Tøttrup.

Læs også:

Computerworlds store lønstatistik for den danske it-branche 2010.

Den danske kodekarl er snart helt passé

Disse danske it-job er truet på livet

Leder: Nu er der sceneskift for de it-professionelle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere