Artikel top billede

Eksamen kan ødelægge din krop

Eksamen er en af de store syndere, når det gælder unge mennesker og computersmerter.

En diskusprolaps eller kroniske smerter i overkroppen kan i yderste konsekvens være resultatet, hvis du bruger en bærbar pc for længe og forkert. På mellemvejen ligger de lidt mindre dramatiske, men hyppigere smerter.

Dem støder kiropraktor Anders Broegaard fra Kiropraktorerne i Valby ofte på omkring eksamenstid. Her tropper mange unge i begyndelsen af 20'erne op på klinikken med smerter, der skyldes bærbare pc'er.

De typiske klager er spændingshovedpine, nakke, skulder og rygsmerter og føleforstyrrelser i arme og hænder. De skyldes, at de studerende har siddet foroverbøjet for mange timer i træk eller overdrevent brug af de bærbares små tastaturer og touchpads. Kombineret med den nedsatte aktivitet og mangel på motion i eksamensperioderne skaber det en usund cocktail, som forværrer og opbygger skaderne.

"De tilbringer ofte mange timer i træk foran deres bærbare computere i uhensigtsmæssige stillinger i hjemmet. Ofte har de ikke en rigtig arbejdsplads og sidder eller ligger i stedet i stole, sofaer og ved spisebordet, som ikke kan indstilles i den korrekte ergonomiske stilling," forklarer han.

Han peger på, at den bærbare er nyttig, men den kan ikke indstilles til brugeren. De lange perioder med dårlige arbejdsstillinger og elementet af stress får muskler til at spænde op og skaber irritation af led i nakke, skuldre og ryg.

Slip de dårlige vaner

Kampen er dog ikke tabt på forhånd. Skaderne kan behandles, og sammen med daglig motion og ergonomisk rådgivning kan de fleste skavanker undgås eller minimeres, forklarer Anders Broegaard.

"Men dårlige vaner forsvinder kun, hvis man lytter til kroppen og søger råd og behandling i de perioder, hvor det er påkrævet. Ellers vender symptomerne tilbage og kan på langt sigt lede til kroniske skader i nakke, skulder, arme og ryg, som kan være svære at behandle og genoptræne," advarer han.

Også Svend-Erik Hermansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK, nævner de unge mennesker, når han taler om bærbare computere.

"Når man i fjernsynet ser forelæsninger fra universiteterne og handelshøjskolerne, ser du næsten samtlige unge mennesker sidde med deres lille bærbare. Det er fint at sidde til en forelæsning på en time eller to og tage notater. Det sker der ikke noget ved. Problemet er, hvis man ikke skifter til noget, der bedre, når man kommer hjem," siger han.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data Scientist til stærkt data- og analysekontor

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

Queue-it ApS

Team Lead Engineering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere