De har snart ejet TDC i fem år, og det kan vise sig at være et guldrandet ejerskab.
I hvert fald ser det ud til, at de fem kapitalfonde, der ejer 87,9 procent af TDC, kan forlade selskabet med en enorm gevinst, hvis de sælger deres aktie til den nuværende kurs på 48,3.
Faktisk kan de forlade selskabet med en indtjening på 22,6 milliarder kroner. Det svarer til mere end 550.000 kroner i timen.
"Det har helt sikkert vist sig at være en god forretning for kapitalfondene, selvom der var noget skepsis i begyndelsen," siger aktieanalytiker Lars Terp Paulsen fra Jyske Bank om kapitalfondenes investering.
TDC har under kapitalfondenes ejerskab solgt fra i lang række lande som Ungarn, Tyskland og Polen. Senest blev teleselskabet Sunrise solgt fra i Schweiz til næsten 20 milliarder kroner.
De mange frasalg har gjort, at TDC har udbetalt et samlet udbytte til aktionærerne på næsten 54 milliarder kroner. Heraf faldt 47 milliarder kroner i kapitalfondenes lommer.
"Det må siges at være en god forretning, hvor kapitalfondene har gjort et godt stykke arbejde med at strømline butikken. I form af frasalgene har kapitalfondene fået mulighed for at nedbringe gælden, men de har så sandelig også taget noget udbytte ud," siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.
Stort udbytte udbetalt
De fem kapitalfonde betalte 66,6 milliarder kroner for TDC, og de har altså siden hen hevet 47 milliarder kroner ud til sig selv. Kapitalfondenes aktier er i dag 42 milliarder kroner værd, og sælger kapitalfondene til den pris, lyder overskuddet på 22,6 milliarder kroner.
Ifølge Morten Imsgard er udbyttets størrelse lidt usædvanligt.
"Der er taget ekstraordinært meget udbytte ud af TDC på grund af alle frasalgene, men teleselskaber skal generelt betale et stort udbytte, fordi det er det, som gør dem attraktive for investorerne. De kan under svære økonomiske perioder præstere en solid indtjening og et solidt udbytte til aktionærerne hvert år," siger Morten Imsgard.
Da de fem kapitalfonde købte hovedparten af TDC, ønskede de at tvangsindløse de resterende aktier og afnotere TDC fra børsen. Det lykkedes aldrig, fordi ATP og en række småaktionærer ikke ville sælge deres poster. Dengang hævede folk øjenbrynene.
"Spørgsmålet var, om de havde betalt for meget, og hvilke udfordringer der ville blive forbundet med, at ATP ikke ville sælge sin andel, men det viser nu, at det bliver en rigtig god forretning for kapitalfondene," siger Lars Terp Paulsen.
ATP har siden februar 2006 scoret 2,7 milliarder kroner i udbytte via aktieposten i TDC.