Artikel top billede

Stopper brevslikkeri: Kommuner sparer 150 millioner

Om et års tid skulle kommunale medarbejdere gerne slippe for at slikke på konvolutter, fordi brevene ryger til fjernprintere. Samtidig skal posten også sorteres på pc'en inden forsendelsen.

Når kommunale medarbejdere fra næste år skal sende breve til borgere i Kongeriget Danmark, slipper de for at rejse sig op, bevæge sig ud i printerrummet, stoppe brevet i en kuvert og slikke på konvolutten for derefter at lægge forsendelsen i kommunekontorets lokale "udbakke".
 
Det er simpelthen ineffektivt, og som led i sommer-aftalen mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen, er det blevet besluttet, at printede breve kan sendes til en central enhed. Denne centrale enhed står derefter for al udprintning af kommunal post, konvolut-fedteriet og afsendelsen til hr. og fru Jensen.
 
Teknologien hedder fjernprintning og har været på markedet i flere år.
 
"Teknologien er allerede kendt fra eksempelvis KMD's fagsystemer, hvor en masse post bliver printet ud automatisk. Men nu skal det være muligt for sagsbehandlere på individuelle sager at sende posten ud til borgeren via fjernprintning til en central enhed," forklarer konsulent Mathilde Illum Aastrøm fra KL's center for borgerbetjening og it-politik.
 
Vi får 74 millioner offentlige breve om året
Besparelsespotentialet ligger på 46 millioner kroner i rene mandetimer på de få minutter, det tager en kommunal medarbejder at rejse sig fra sin plads for at poste et af de 33 millioner breve, som de 98 danske kommuner årligt udsender til borgere og virksomheder.
 
Hele den offentlige sektor sender omkring 74 millioner manuelle postforsendelser med individuelle sagsbehandlinger om året, så staten og regionerne er derfor også koblet med på samarbejdet med fjernprintere.
 
"Indtil videre er det kun kommunerne, som er forpligtede til at spare 46 millioner kroner på post-forsendelserne. Men der er jo en rigtig god business case for staten og regionerne," fortæller Mathilde Illum Aastrøm til Computerworld.

Besparelser i fællesudbud

Mathilde Illum Aastrøm forklarer, at nogle kommuner i lighed med eksempelvis Skat allerede har fjernprinter-løsninger, og endnu flere offentlige myndigheder er på vej med løsninger til at få printet de manuelle forsendelser ud hos en leverandør.
 
"Vi skal ikke ud og opfinde den dybe tallerken, fordi markedet er der allerede. Men inden alle kommunerne bare springer i deres egne løsninger, kunne det måske være smart at hoppe med på et fællesudbud i KL-regi, hvor vi kan høste stordriftsfordele," siger KL-konsulenten. 

KL opfordrer kommunerne til at følge det fællesoffentlige arbejde minimum frem til november, hvor en fællesoffentlig løsningsbeskrivelse vil ligge delvis klar. 
 
Mathilde Illum Aastrøm understreger i den forbindelse, at kommunerne ikke på nogen måder er forpligtede til at gå med på fællesudbuddet, så længe de holder spare-budgettet.
 
"De 46 millioner kroner er så at sige allerede brugt fra næste års budget," forklarer hun.
 
Flere brev-besparelser på vej
Samtidig med indførelsen af fjernprinter-løsninger på de kommunale kontorer, skal kommunerne have udviklet en sorteringsløsning - en såkaldt output-manager.  
 
Den skal i første omgang kontrollere, om et brev skal sendes med Postmand Per eller som e-mail til borgeren, hvis denne har tilmeldt mail-modtagelse af breve fra offentlige myndigheder.
 
Alene porto-besparelsespotentialet for denne håndtering ligger i omegnen af 105 millioner kroner om året, hvilket sammen med de 46 millioner kroner i alt giver en besparelse på godt 150 millioner skattekroner.
 
"På den helt lange bane skal output-manageren, udover at sende post til fjernprintere og e-mail-adresser, også kunne sende post direkte til fagsystemer," fortæller Mathilde Illum Aastrøm.
 
Hvornår og hvor stort besparelsespotentialet er, når kommunen helt automatisk kan sende informationer til eksempelvis nabokommunens ESDH-system, har KL endnu ikke udarbejdet scenarier for.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere