NemID strider ikke mod FN's handicapkonvention, sådan som den digitale løsning ellers har fået kritik for.
Sådan tolker DanID, der er leverandør af den omdiskuterede logon-løsning, et svar fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) på et såkaldt paragraf 20-spørgsmål fra Folketingens udvalg for videnskab og teknologi om NemID.
Det var kritik af manglende hensyn til store dele af brugerne med særlige behov, som fik en specialist til at kritisere NemID for at være i strid med FN's handicapkonvention.
Den kritik fulgte Enhedslistens it-ordfører Per Clausen efterfølgende op på med et krav om en kommentar fra videnskabsministeren, hvor han samtidig bad Charlotte Sahl-Madsen redegøre for initiativer, som kan sikre, at NemID ikke begrænser handicappede borgeres mulighed for at kommunikere med myndighederne.
Rigtige skridt på vejen
I svaret fremhæver ministeren, at tilgængelighed er vigtigt for at nå regeringens mål om fuld digital kommunikation mellem borgerne og den offentlige sektor.
Hun skriver ligeledes, at der derfor er lagt mange bestræbelser i udformningen af NemID for at sikre, at så mange grupper af handicappede som muligt kan benytte løsningen.
Charlotte Sahl-Madsen udelukker på trods af omfattende brugertest ikke, at der stadig findes grupper af handicappede, som har behov for en forbedret løsning, og peger i den forbindelse på planlagte møder med handicap-organisationer.
"Jeg mener, at disse tiltag er rigtige skridt på vejen til at sikre overholdelsen af FN's handicapkonvention, herunder blandt andet at fremme adgangen for personer med handicap til nye systemer på internettet, og at gøre det lettere for personer med handicap at kommunikere med det offentlige," hedder det i slutningen af ministersvaret.
Klar frikendelse
Hos DanID fortæller kommunikationschef Jette Knudsen, at firmaet tolker svaret fra ministeren som en klar afvisning af, at NemID overtræder FN's handicapkonvention.
"Svaret er klart nok. NemID er ikke et handicap-uvenligt system. Vi ser ikke NemID som en serviceydelse, der overtræder FN's handicapkonvention," siger Jette Knudsen.
Erkender overtrædelse af konvention
Hos Enhedslisten ser it-ordfører Per Clausen svaret på en noget anden måde. Han mener, at videnskabsministeren i svaret erkender, at der er handicapgrupper, som ikke kan bruge den nuværende version af NemID, men at hun vil prøve at rette op på det.
"Dermed siger hun jo også, at NemID ikke lever op til handicap-konventionen, men det arbejder vi på, at den kan komme til," siger Per Clausen.
"Det er helt uacceptabelt. Sådan et nyt system skal jo leve op til handicapkonventionen, og det mener jeg sådan set hun erkender, at det ikke gør," siger Per Clausen.
Derfor forstår han ikke, hvordan leverandøren DanID kan tolke svaret som en afvisning af, at NemID overtræder handicap-konventionen.
Per Clausen mener, at det er positivt at ministeren vil holde møder og arbejde med forbedringer af systemet.
"Men det ville være rart, hvis hun fra starten havde gjort det helt klart overfor leverandøren, at en betingelse for at bruge NemID naturligvis var, at den skulle leve op til handicapkonventionen. Og det gør den jo ikke, hvis der er rimelig store grupper af handicappede, som ikke kan bruge systemet," siger Per Clausen.