4. oktober 1985 stiftede amerikaneren Richard Stallman The Free Software Foundation.
Det er nu 25 år siden, og organisationen, der arbejder for at fremme mulighederne for at udvikle, distribuere, modificere og anvende fri, ikke-proprietær software, lever fortsat i bedste velgående.
Free Software Foundation står blandt andet for at sikre, at den populære licens GPL (General Public License), der ofte anvendes i gratis software og open source software, bliver overholdt - og at skride ind med retsforfølgelse, hvis det ikke er tilfældet.
Richard Stallmann, der efterhånden er blevet lidt af en open source-legende, har med sit karismatiske udseende være en af frontfigurerne i kampen for at udbrede fri software.
Ude efter proprietær software
Det var ham, der i 1983 startede GNU-projektet med at skabe et gratis Unix-styresystem, og et par år efter stiftede han altså Free Software Fourndation, hvor han fortsat er predident.
Som hovedaktøren bag GNU General Public License har han ofte advokeret for, at man hæmmer virksomhedens innovation og sikkerhedsniveau, hvis man kun bruger proprietære produkter.
Hans kritik retter sig blandt andet imod de Digital Rights Management-teknologier, som findes i mange software-produkter.
"Virksomhederne vil opleve noget besvær i begyndelsen, når deres systemer skal lægges om, men det får de tilbage på længere sigt i kontrol og økonomiske besparelser," har Richard Stallman tidligere forklaret.
Richard Stallmann har dog også markeret sig i forhold til det svenske Piratpartiet, hvor han på et tidspunkt kritiserede et lovforslag, der gik på at nedbringe ophavsretten til fem år, hvorefter det skulle være tilladt at kopiere et produkt.
Free Software Foundation har hovedkvarter i Boston, USA.