Læs også: Syv år med OpenOffice giver nu pote.
For at få skubbet tingene i gang valgte bystyret i den tyske by München at ansætte en stribe eksperter, hvis fornemmeste opgave var at uddanne it-personalet i byen.
"Vi vil være selvforsynende med it-viden," lød det fra Münchens projektleder Florian Schiessel, da han torsdag gæstede den anden OpenOffice-konkurrence herhjemme.
Her fortalte han om byens skifte fra Microsofts proprietære systemer til fri kildekode. Du kan læse mere om hans besøg her.
En af de helt store hurdler i forbindelse med skiftet var det oprydningsarbejde, der blev en naturlig konsekvens af valget.
"Vi fandt ud af, at vi benyttede mere end 22.000 forskellige makroer i administrationen. Det har været et kæmpe arbejde at se dem igennem, vælge de vigtige og konvertere dem til en Java-baseret model, vi nu bruger til makroer," fortæller Florian Schiessel.
"Det arbejder er overstået, og oprydningen i makroer har været en god øvelse, der har gjort vores it mere effektiv."
Interoperabilitet er ikke et problem
I forbindelse med skiftet fra en kontorpakke til en anden, er problemer med interoperabilitet ofte den store barriere.
I praksis betyder det, at dokumenter, makroer og lignende fra den ene pakke ikke direkte kan åbnes og anvendes i den anden kontorpakke.
Men det er er myte, som skal aflives, mener Münchens udsendte.
"Det er en udfordring, men den kan løses med planlægning, og i praksis er det ikke et stort problem," beretter han.
"I de situationer, hvor vi har haft problemer, har medarbejderne snakket sammen og løst dem. Samtidig giver ODF-formatet den fordel, at dokumenterne kan læses langt ud i fremtiden."
"Den helt store gevinst er dog uafhængighed og muligheden for at samarbejde og dele software på verdensbasis," konkluderer OpenOffice-manden fra München om byens kontorpakke-projekt.
Læs også: Syv år med OpenOffice giver nu pote.