Artikel top billede

Få styr på dine routere: Konfiguration

Få styr på dine routere: Hvorfor skal det være så svært at sætte en router op? Og tilføje en ekstra pc? Få hjælp til at løse problemerne i Computerworlds nye serie om de mest irriterende router-problemer.

Computerworld News Service: Nu til dags er det absolut nødvendigt at have adgang til trådløst bredbånd både derhjemme og på arbejdspladsen.

Allligevel er den almindelige trådløse gateway/router endnu ikke blevet udviklet til perfektion.

Mange routere tilbyder gode funktioner, men de fleste indeholder også besværlige fejl, som for eksempel et forvirrende setup eller begrænset sikkerhed.

Vi kigger nærmere på en række af de mest irriterende problemer med routere - og kommer med gode anbefalinger til at løse dem.

Besværlig konfiguration

Problemet: Hvor lang tid tager det typisk at sætte en router op? Hvornår er det nogensinde lykkedes i første forsøg? Hvad hvis man vil tilføje en ekstra pc i det trådløse netværk? Og hvordan får man forbundet den trådløse printer med netværket?

Man kan lige så godt indse det: Alle netværk er forskellige, og det er noget af en opgave at finde den rigtige kombination af indstillinger.

Selv relativt erfarne pc-brugere forstår ikke nødvendigvis forskellen mellem sikkerhedsindstillingerne, ligesom det heller ikke er en selvfølge, at de ved, at WPA-2 tilbyder bedre beskyttelse end WEP og almindeligt WPA.

Det er den slags, der kan være med til at gøre opsætningen af enhver router til en irriterende oplevelse for selv erfarne computer-brugere.

Nogle routere, som for eksempel Buffalo AirStation Wireless-N 300Mbps Cable Router WHR-HP-G300N, indeholder en tætpakket menu i flere lag. Det gør det svært at navigere.

Løsninger

Andre, som Netgear RangeMax Dual Band Wireless-N Gigabit Router WNDR3700, anvender en model med beskyttet setup, hvor en lang række instruktioner skal følges, hvis man vil tilføje en ekstra pc i netværket.

Mulige løsninger: Flere leverandører har forsøgt at gøre tingene nemmere med 'easy-setup' cd'er eller one-click-løsninger, men der er stadig problemer.

Buffalos og Netgears opsætnings-instruktioner er omfattende, og fortæller præcist i hvilken rækkefølge man skal sætte alting til, inden man kører cd'en. (Kabelmodem skal for eksempel sættes til strøm, inden man forbinder dem med routeren.)

Det er selvfølgelig godt - men det forudsætter samtidig, at man har læst instruktionerne.

Og hvornår har du sidst læst manualen, inden du satte en ny enhed til?

Næsten alle routere har web-baserede konfigurations-skærme, og så længe man husker enhedens IP-adresse, brugernavn og password (som man bør ændre, når opsætningen er færdig), så burde det være muligt at få adgang til setup-skærmen, hvor man kan lave de nødvendige tilpasninger.

Så er det bare om at finde ud af hvilke tilpasninger, der er nødvendige.

De bedste routere: Cisco Valet M10, som er en del af Ciscos nye Valet-serie, kommer med en USB-nøgle med konfigurations-software.

Når man har opsat en pc til netværket, kan man bruge USB-nøglen til at køre konfigurationerne på enhver pc eller Mac (nøglen inkluderer Mac-software), uden at man behøver at nedskrive den trådløse krypterings-nøgle eller andre informationer.

Cisco har desuden gjort det meget nemmere at opsætte andre enheder, som en trådløs printer, ved at tilbyde en indeksskærm med alle de relevante informationer, som man kan printe ud og bruge, når man kører setup-programmet via en USB-nøgle.

Diagnostik-rutine

Buffalo tilbyder en god diagnostik-rutine, så man kan tjekke og se, om der er forbindelse til internettet, og om routeren er konfigureret korrekt. Den kan køres via web-konfigurations-konsollen.

Apples AirPort Express er nem at sætte op og indeholder gode features, som for eksempel muligheden for at dele USB-printere og audio på tværs af netværket til en forbundet stereo-modtager.

Man kan desuden udvide rækkevidden af ens eksisterende AirPort base-station, hvilket ellers kan være svært med mange routere.

Men hvis pc'en leveres med Windows, skal man installere Bonjour, og det er ikke specielt nemt at tilføje en ny pc til det eksisterende netværk.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

Gehl Architects ApS

IT Supporter

Politiets Efterretningstjeneste

Ambitiøs Enterprisearkitekt til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere