Artikel top billede

Vi tester: Apple iOS 4 og Google Android 2.2 - Del to

Computerworld bringer fire store test-artikler, der sammenligner smartphone-styresystemerne iOS 4 og Android 2.2 på en række punkter. Her handler det om applikationer.

Læs også stortestens første afsnit om: E-mail, kalender og kontakter.

Computerworld News Service: Der er over 200.000 apps tilgængelige i Apples App Store lige fra spil til videnskabelige datavisualiseringsværktøjer.

Bevares, der er masser af bras, men det er også virkelig mange brugbare apps.

Android har ikke et nær så omfattende bibliotek af apps som iOS, men ifølge Google var der i sidste måned omkring 70.000 apps tilgængelige i Android Market, hvoraf mange er brugbare såsom TouchDown Quickoffice - og der er flere på vej i takt med, at styresystemet vinder i popularitet.

Men man finder ikke mange specialiserede forretningsapplikationer såsom OmniSketcher eller Concur til iOS - endnu.

De to styresystemers indbyggede apps er sammenlignelige og tilbyder ting som e-mail, kontakter, kalender, kort- og navigationstjenester, browser, musikafspiller, YouTube-afspiller og SMS.

En mærkværdig undtagelse er dog, at Android ikke har nogen indbygget notesblok-app, ligesom iOS 4 har. Det er en underlig udeladelse fra en smartphone.

Sikkerheden

Til forskel fra Apples App Store, er Googles Android Market ikke kurateret.

Det gør det lettere for udviklerne at få deres applikationer ind på online-butikkens virtuelle hylder, men det gør det ligeledes muligt for kriminelle at udbrede phishing-apps, der offentliggøres under dække af eksempelvis at være applikationer til mobil netbank, men som i virkeligheden blot stjæler folks koder og anden brugerinformation.

Døren til Apples App Store står mindre åben for sådanne trojanske heste. Android Market er også længere om at starte op end App Store og ikke helt så let at navigere rundt i.

I Android Market er der større sandsynlighed for at finde en app, man synes om, end det er tilfældet i App Store på grund af det blotte antal apps. Man er dog ikke tvunget til at anvende Android Market til at finde og installere nye applikationer.

Det er muligt at indstille Androids applikationsindstillinger til at tillade installation af apps fra andre kilder. Det er langt fra så drastisk som at jailbreake en iPhone, men det er teknisk set et hack.

Læs også stortestens første afsnit om: E-mail, kalender og kontakter.

Multitasking

Læs også stortestens første afsnit om: E-mail, kalender og kontakter.

Indtil iOS 4 udkom, var den manglende multitasking en almindelig hørt kritik af Apples mobilstyresystem. Det har ændret sig nu - på en måde:

Det er et krav, at applikationerne hver især har multitasking slået til i iOS 4 (ellers holder de op med at fungere, når man skifter til en anden app), og Apple har begrænset udvalget af forskellige ting, der kan køre i baggrunden.

Til forskel hertil understøtter Android fuld multitasking, hvor apps som standard fortsætter i baggrunden, selvom man ordner andre ting.

Det er stadig meget få apps i iOS, hvor det er muligt at slå multitasking til, så det er svært at bedømme Apples implementering.

På den anden side er der heller ikke mange apps i Android, der bliver ved at køre i baggrunden. InfoWorld Test Center er ikke stødt på nogen problemer på nogen af platformene angående hukommelseshåndtering i forbindelse med at have adskillige apps kørende samtidigt.

Visse brugere af iOS har dog rapporteret om problemer med skift mellem og indlæsning af apps på ældre modeller af iPhone 3G med iOS 4 installeret, hvilket tilsyneladende har at gøre med manglende understøttelse af multitasking på den ældre hardware.

Apple påpeger også, at iOS 4's multitasking kun er tilgængelig på iPhone 3G S, iPhone 4 og tredjegeneration iPod Touch, mens understøttelse på iPad planlægges til udrulning i efteråret. Visse ældre apparater kan godt køre iOS 4, men multitasking vil automatisk være slået fra, oplyser Apple.

Overskuelighed

Den største forskel i forhold til multitasking er brugergrænsefladen til at skifte mellem apps. På iOS 4 får man en liste over kørende apps frem ved at dobbeltklikke på hjemknappen, hvilket gør det let at se, hvad der kører, og at skifte mellem dem.

I Android 2.2 er man nødt til at grave sig adskillige lag ned i indstillingerne for at se, hvilke apps, der er aktive, og denne liste er overstrøget med forskellige Google-tjenester, der også kører.

Dette er tydeligvis ikke ment til daglig brug. På grund af Androids metode til automatisk proceshåndtering er det dog heller ikke nødvendigt, at brugeren holder styr på hvilke apps, der kører på noget givent tidspunkt.

App-håndtering

Læs også stortestens første afsnit om: E-mail, kalender og kontakter.

Android gør det en smule mere besværligt at håndtere applikationerne, end iOS4 gør.

Android reserverer plads på startskærmen til nogle få præinstallerede apps, men lader også brugeren tilføje andre apps ved at trykke og holde fingeren på skærmen for så at trække de relevante app-ikoner ind på den ønskede plads på startskærmen en af gangen.

Det ekstra arbejde har at gøre med at finde ind til applikationerne: Man trykker på et gitterikon i bunden af skærmen for at få en komplet oversigt over alle installerede apps.

Herfra er det heldigvis let at føje applikationerne til startskærmen. iOS 4 tilføjer automatisk flere startskærme, i takt med at man tilføjer apps, og det er let at arrangere dem ved at trække i dem.

I Android kan man ikke arrangerer apps på oversigten over alle apps, det kan man kun på startskærmen.

iOS gør det også muligt at tilføje websider til startskærmene, som var de applikationer - det virker fantastisk godt til de mange mobile websider, der grundlæggende fungerer som webapps såsom iphone.infoworld.com. Android kan kun føje bogmærker til browserens bogmærkeliste.

Det er i iOS 4 blevet muligt at oprette applikationsmapper, hvilket kan være brugbart, hvis man vil reducere, hvor meget man er nødt til at rulle mellem startskærmene.

Ikonerne i disse mapper er desværre for små, så det er ikke altid let at afgøre, hvad en mappe indeholder. Android har en lignende funktion: Her kan man trykke og holde fingeren på startskærmen for at få en kontekstuel menu frem, hvor man kan oprette en ny mappe.

For at kalde mappen noget andet end Mappe, skal man åbne mappen og så trykke og holde fingeren på dens menubjælke for at få mulighed for at indtaste et nyt navn - det kan virke som en lidt kejtet proces.

Begge styresystemer gør opmærksom på det, når der er opdateringer klar til applikationerne, og de kan downloades trådløst. I iOS 4 kan man håndtere sine apps og opdatere dem via iTunes, så der bliver taget backup af dem på brugerens computer.

Og vinderen er...

iOS 4 - med et mulehår. Dets app-katalog er langt større, hvilket dog
hovedsagligt har at gøre med, at styresystemet indtil videre har flest
brugere - og at Google indtil videre ikke har åbnet op for betalings
apps i Danmark.

Googles Android Market er langsommere end Apples App Store, og brugergrænsefladen til håndtering af applikationerne er mere kluntet i Android end i iOS, hvilket er en konklusion, der går igen i gennemgangen af Android.

Men det er måske mest af alt en smagssag - de fleste brugere vil hurtigt vænne sig til hvert af de to styresystemers særlige tilgang.

Læs også stortestens første afsnit om: E-mail, kalender og kontakter.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere