ComputerViews: Den enes idioti kan blive den andens genistreg.
Den lette omskrivning af det danske mundheld om den enes død, der er den andens brød, beskriver meget godt udskiftningen på broen i Oracle.
Det var Larry Ellison der i en mail til New York Times kaldte HP-bestyrelsens fyring af Mark Hurd for den værste personale-beslutning siden idioterne i Apples bestyrelse fyrede Steve Jobs for mange år siden.
Nu har stifteren og storaktionæren i Oracle bogstavelig tal placeret sine penge, hvor han har sin mund og hyret Mark Hurd som næstkommanderende sammen med Oracle-veteranen Safra Catz.
Til gengæld forlod Charles Philips med øjeblikkelig virkning softwarehuset.
Vidunderdreng
Charles Philips kom til Oracle i 2003 efter ni år som anset analytiker af softwareindustrien og chef hos Morgan Stanley.
Det var tre år efter dot.com-boblen brast, og Oracles aktiekurs var faldet fra 40,56 dollars i maj 2000 til 13,17 dollars i slutningen af 2003.
Oracle var først og fremmest databaseleverandøren. Et image der trods pæne licensindtægter ikke kunne gøre ret meget for aktiekursen.
Så der var brug for gode hjerner og ikke mindst mod.
Begge dele komme i fuld spil med trioen Ellison, Catz og Philips. Målet var en løsning med fremtidens forretningsapplikationer under mærket Fusion. Midlet var opkøb, integration og fastholdelse af kunder.
Men der gik et skælv gennem it-branchen, da Oralces opkøbsbølge for alvor begyndte at rulle. Peoplesoft blev slugt i 2005 efter en 18 måneder lang budkrig, der gav et godt billede af, hvor meget is toptrioen i Oracle havde i maven til køb af store navne som Siebel og Hyperion.
Oracles vision om Fusion
Så tog topledelsen for første gang på verdensturne med visionen om Fusion til kunderne.
Charles Philips gæstede København og beroligede de nye opkøbte kunder med, at de ikke ville blive tvunget over i andre applikationer, men langsomt ville vokse ind i Fusion.
Samme beroligende budskab gentog Larry Ellison på softwarehusets Openworld-konference i efteråret efterfulgt af et løfte om, at visionen om Fusion bliver en realitet i 2010.
En vision som endnu ikke har kunnet realiseres selv med købet af mere end 60 virksomheder herunder middlewarehuset BEA og Java-opfinderen Sun Microsystems.
Mandag forlod Charles Philips, så Oracle uden at være nået til målet med Fusion.
Der er brugt mere end 30 milliarder dollars på opkøb og aktiekursen lå ved slutningen af 2009 på næsten 25 dollars.
Men fredag 3. september, da den amerikanske Nasdaq-børs lukkede før den forlængde Labour Day-weekend, var kursen faldet til knapt 22,92 dollars.
Når markedet åbner igen tirsdag eftermiddag dansk tid, sidder Mark Hurd på broen sammen med Ellison og Catz.
Han har gjort HP til verdens største it-virksomhed, der ifølge det amerikanske magasin Businessweek forventes at runde en omsætning på mere på end 125 milliarder dollars i indeværende regnskabsår.
Samme tal for Oracle er godt 34 milliarder dollars ifølge magasinet.
Hurd har kvalifikationerne
Med købet af Sun Microsystems er Oracle også blevet hardwareleverandør.
Det 7,4 milliarder dollar store køb af Sun sender Oracle ud på et nyt marked.
Hos HP har Mark Hurd selv købt op for mere end 20 milliarder dollars og bragt it-giganten ind på nye markeder som service, netværksudstyr og smartphones.
Men han har også fyret tusindvis af ansatte, skåret og omstruktureret.
Så Larry Ellison har fat i den lange ende med udtalelsen:
"Der er ingen leder i it-industrien med mere relevant erfaring end Mark."