Læs også: Ny lov: Telestyrelsen kan nu tvangsdele teleselskaber
IT- og Telestyrelsen får et kraftigt redskab, når den ny danske telelov træder i kraft senest til maj næste år.
Med værktøjet i hånden kan styrelsen adskille et dominerende teleselskabs infrastruktur-forretning fra selskabets tjeneste-forretning. Dog forbliver ejerskabet det samme.
Redskabet hedder funktionel separation eller funktionel adskillelse.
I Danmark er den dominerende spiller på telemarkedet TDC, som ejer hele det gamle telefonnet, YouSee-kabelnettet samt et fibernet i hovedstadsregionen.
TDC's chef for public affairs, Anders Thomsen, tager IT- og Telestyrelsens nye værktøj med ro.
"Det kommer overhovedet ikke på tale," siger han.
Allersidste mulighed
Redskabet er vedtaget på EU-niveau, og Danmark skal derfor implementere EU-direktivet, som altså indeholder dette værktøj. Et værktøj, som IT- og Telestyrelsen i øvrigt kun kan anvende efter at have rådført sig med Europa-Kommissionen.
Anders Thomsen mener, at det er en fordel, at IT- og Telestyrelsen nu får redskabet.
"Vi synes, at det er positivt, og det øger nu forudsigeligheden, fordi vi kender vilkår og betingelser for en eventuel funktionel separation, og det understreges, at det kun kan ske i ganske særlige tilfælde, og vi mener derfor, at vi godt kan udelukke, at det overhovedet bliver relevant i Danmark," siger han.
I bemærkningerne til lovforslaget til den ny telelov står der, at funktionel adskillelse kun kan gennemføres "rent undtagelsesvist".
"Det skal være allersidste mulighed for at rette op på nogle meget alvorlige konkurrence-problemer," siger Anders Thomsen.
Han mener, at tidligere undersøgelser af TDC har vist, at der ikke foregår diskrimination af fremmede udbydere i TDC's engrosforretning.
"Det betyder, at vi overhovedet ikke er i en situation i Danmark, hvor vi opfylder de krav, der skal til (for at blive adskilt, red.)," fortæller TDC's chef for public affairs.
IT- og Telestyrelsen afsluttede høringsfasen til den ny telelov ved sidste måneds udgang.
Selve loven skal være på plads inden 25. maj næste år, da det er fristen for implementeringen af EU's teledirektiv-pakke.
Læs også: Ny lov: Telestyrelsen kan nu tvangsdele teleselskaber