Artikel top billede

It-styrelse: Derfor skal firmaer betale for NemID

Firmaer skal betale 25 procent af NemID-projektet. Læs her hvorfor.

Den ansvarlige for NemID hos IT og Telestyrelsen, Palle H. Sørensen, forklarer, hvorfor danske virksomheder skal betale for at bruge det digitale redskab.

Han oplyser indledningsvis, at det inden for den afsatte økonomiske ramme oprindeligt havde prioritet, at borgerne skulle friholdes udgifter.

Desuden lagde man vægt på, at virksomheder kunne få tre gratis NemID, så man ligesom fik fremmet og udbredt den digitale kommunikation med offentlige myndigheder.

Men derudover må virksomheder selv bidrage til anvendelsen af NemID-infrastrukturen.

"Idet de herved vil kunne opnå effektiviseringsgevinster og eller vækst ved at anvende NemID i forhold til deres kunder og samarbejdspartnere," siger Palle H. Sørensen.

Kontorchefen oplyser, at udgangspunktet for DanID's forretninger er, at 50 procent kommer fra bankerne, 25 procent fra det offentlige og 25 procent fra private virksomheder.

"Indtægterne fra det private marked vil afhænge af mange ting, herunder markedsføring. Priserne er i følge kontrakten maksimalpriser," siger han og henviser i øvrigt til Danid for yderligere oplysninger om de samlede indtægter.

NemID-skat?

Går pengene til Danid eller til staten?
"Pengene går til DanID, men kontrakten har indbygget nogle mekanismer, der medfører en regulering af priser til virksomhederne, hvis DanID's økonomi udvikler sig væsentlig bedre end forudsat i DanID's forretningsplan," siger Palle H. Sørensen.

Er priserne ændret i forhold til digital signatur?
Til dette svar henviser Palle H. Sørensen til kontrakten mellem DanID og IT- og Telestyrelsen, hvor det fremgår:

"Priserne er fastsat så de ikke overstiger priser for tilsvarende ydelser under den eksisterende kontrakt mellem TDC A/S og Videnskabsministeriet".

Palle H. Sørensen oplyser videre:

"Prisen på nye produkter - herunder det nye NemID administartions modul, der erstatter LRA-produktet - må heller ikke overstige priser for tilsvarende produkter under den eksisterende kontrakt," siger han.

Kan du afvise, at nogle virksomheder dropper Nemid, fordi de skal betale for at bruge den?
"Det kan jeg naturligvis ikke, da det er en økonomisk overvejelse, som den enkelte virksomhed må gøre sig," siger Palle H. Sørensen.

Han forklarer, at det offentlige har vurderet, at omkostningerne til et personligt fremmøde gennemsnitlig udgør 100 kroner og et telefonopkald 50 kroner.

"Hvis disse erfaringer kan overføres på private virksomheder, burde det ikke være umuligt for virksomhederne at opnå en positiv businesscase ved at omlægge processer til digitale løsninger med NemID," siger Palle H. Sørensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere