Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Ny Nokia-mobilplatform er sidste udkald før Android

Mobilkæmpen Nokia satser på styresystemet MeeGo til sine dyreste mobiler. Fejler det, bør selskabet skifte til Android, lyder det fra analytiker.

1. oktober er den første version af MeeGo klar.

Det er et åbent styresystem til mobile enheder, som bliver til på initiativ fra chipgiganten Intel og mobilmastodonten Nokia.

MeeGo er ifølge Nokia det styresystem, som mobilproducenten ønsker i sine mest avancerede smartphones. Og det er netop inden for de mest avancerede smartphones, at Nokia har haft svært ved at slå igennem i konkurrence med selskaber som Apple, RIM, HTC og Samsung.

Nokia er blevet kritiseret for at satse på sit eget Symbian-styresystem og nu også MeeGo frem for Googles Android, som flere af konkurrenterne anvender i deres telefoner.

"Symbian^3 kan selvfølgelig overraske positivt, men deres egne meldinger tyder på, at når det drejer sig om fremtidens smartphones, så er det MeeGo, der skal genskabe noget momentum for dem der," siger aktieanalytiker Robert Jakobsen fra Jyske Bank.

Han følger Nokia tæt, og han har i øjeblikket en købsanbefaling på aktien, som har været på en voldsom rutschetur i 2010. En af årsagerne til aktiens nedtur er, at Nokia tidligere på året udskød sin længe ventede version 3 af Symbian-styresystemet. Dermed udskød selskabet også lanceringen af sin nye N8-smartphone.

"Hvis ikke Nokia slår igennem med MeeGo, så kan man frygte, at de bliver stædige og bliver ved med at udvikle og udvikle i stedet for at hoppe over i Android-lejren. Det kan de jo gøre i morgen, og så har de løst de fundamentale problemer," forklarer Robert Jakobsen.

Nokia blev forsinket

Robert Jakobsen fortæller, at det var Nokia, som skød smartphone-markedet i gang, men siden har mobilproducenten mistet grebet. Specielt i toppen af smartphone-markedet, hvor de dyreste mobiler huserer.

Han ser den kommende N8-smartphone som det første skridt på vejen for Nokia.

"Nokia står i en situation, hvor der er gået over et år, siden selskabet sidst har lanceret en high-end smartphone, og det er i sig selv ikke gavnligt for selskabet. Nye produkter må derfor alt andet lige være noget, der forbedrer Nokias situation kombineret med ny software," fortæller Robert Jakobsen.

Umiddelbart har Robert Jakobsen svært ved at se, hvorfor Nokia fortsætter med at gå sine egne veje i stedet for at skifte over til eksempelvis Android, hvor selskabet så i stedet kan koncentrere sig om hardwaren i telefonen.

Et andet kritikpunkt, der har ramt Nokia, er selskabets tjeneste, hvor brugerne kan hente og købe applikationer til deres mobiltelefon. Her har Apples App Store og Android Market langt flere applikationer end Nokias OviStore.

"Det er rigtigt, at Android har flere applikationer, men hvis man ser på kvaliteten af top-1000, så synes jeg ikke, at der er den store forskel. Den eneste forskel er, at Nokias applikationer prismæssigt er lidt dyrere i forhold til, hvad Apple og Google har," vurderer Jyske Bank-analytikeren.

Han fastslår, at Nokia nu skal komme med et styresystem, som slår igennem hos forbrugerne. Det er ikke nok med velfungerende hardware.

"Helt grundlæggende kan man sige, at hvis man ikke har styresystemet, så er man ikke med," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere